מחלת כליות כרונית

מחלת כליות כרונית ואנמיה מגבירות את הסיכון לפרפור פרוזדורים חדש

מחקר מצא, כי תפקוד כלייתי ירוד ורמות המוגלובין נמוכות קשורות לסיכון מוגבר לאירוע חדש של AF, בפרט כאשר יש שילוב של שני גורמים אלו

מוניטור לב (צילום: אילוסטרציה)
מוניטור לב (צילום: אילוסטרציה)

מחלת כליות כרונית (Chronic kidney disease, CDK) היא גורם סיכון בלתי-תלוי לפרפור פרוזדורים (atrial fibrillation, AF). עם זאת, לא ברור אם אנמיה קשורה באופן סינרגיסטי לעלייה בסיכון להתפתחות AF בקרב מטופלים עם CDK.

במחקר זה הוערך הקשר שבין התפקוד הכלייתי, רמות ההמוגלובין והשילוב שלהם, לבין התפתחות של AF.

בוצע מחקר עקבה פרוספקטיבי מבוסס-אוכלוסייה שנמשך 15 שנים בקרב 132,250 נבדקים יפנים בגילאי 40-79, שעברו בדיקות שנתיות משנת 1993.

ניתוח קפלן-מאייר להישרדות בוצע, כדי להשוות היעדר מקרים חדשים של AF בין קבוצות נבדקים, שסווגו לפי קצב סינון כלייתי מוערך (estimated glomerular filtration rateי, eGFR), רמות המוגלובין ושילוב של שניהם.

במהלך תקופת המעקב, שנמשכה 14 שנים בממוצע, 1,232 (0.93%) ממשתתפי המחקר פיתחו AF חדש. נמצאו קשרים מובהקים בין eGFR נמוך ורמות המוגלובין נמוכות לבין אירוע חדש של AF.

יחס הסיכונים (Hazards ratio) ו-95% רווח סמך (confidence intervals) של AF חדש היו 1.38 (1.21-1.56) עבור נבדקים עם CDK בחומרה בינונית, 2.56 (2.09-3.13) עבור כלל הנבדקים עם CDK ו-1.50 (1.24-1.83) עבור נבדקים עם אנמיה.

לא נמצא קשר מובהק בין רמות המוגלובין גבוליות לבין עלייה בסיכון לאירועים חדשים של AF (יחס סיכון 1.07, 0.91-1.25).

שילוב של CDK ואנמיה הגביר את הסיכון ל-AF חדש באופן מובהק, יותר מאשר כל אחד מגורמי הסיכון לבד.

החוקרים סיכמו, כי תפקוד כלייתי ירוד ורמות המוגלובין נמוכות קשורות עם סיכון מוגבר לאירוע חדש של AF, בפרט כאשר יש שילוב של שני גורמים אלו.

מקור:
Anemia and Reduced Kidney Function as Risk Factors for New Onset of Atrial Fibrillation (from the Ibaraki Prefectural Health Study). he American Journal of Cardiology, Volume 115, Issue 3, 1 February 2015, Pages 328-333.

נושאים קשורים:  מחלת כליות כרונית,  Chronic kidney disease,  CDK,  פרפור פרוזדורים,  atrial fibrillation,  AF,  אנמיה,  תפקוד כלייתי,  המוגלובין,  מחקרים
תגובות