חדשות

הצלבת תרומות כליה הצילה את חייהם של ארבעה חולים

במסגרת המבצע שהוכתר בהצלחה הוטסו והושתלו שתי כליות של ישראלים בחולים בפראג, ולארץ הגיעו שתי כליות צ'כיות שהושתלו בחולים בבית החולים הדסה עין כרם

ד"ר עבד חלאילה וד"ר אשרף אימם מבצעים השתלת כליה ב"הדסה עין כרם". צילום: המרכז הלאומי להשתלות

מבצע בינלאומי להצלבת תרומות לחולים הזקוקים להשתלת כליה אפשר להציל את חייהם של ארבעה חולים - שניים בישראל ושניים בצ'כיה. במסגרת המבצע שנערך בשבוע שעבר והוכתר בהצלחה, יצאו לדרך שתי כליות מישראל לפראג, ולארץ הגיעו שתי כליות אחרות להשתלה.

את המבצע המהיר, שיתוף פעולה ישראלי וצ'כי, הוביל המרכז הלאומי להשתלות עם צוות מרכז ההשתלות במרכז הרפואי הדסה עין כרם בירושלים. השתלה מוצלבת היא הליך שבו אדם מעוניין לתרום איבר לקרוב שלו אך אין ביניהם התאמה רפואית, והוא תורם את האיבר לחולה אחר, ואילו קרוב משפחתו של החולה האחר תורם לחולה הראשון.

שרשרת ההצלבות הבין-יבשתית התאפשרה לאחר שזוג חברים, גבר ואישה ישראלים, שהאישה היתה זקוקה לתרומת כליה, הכניס את פרטיו למאגר ההצלבות של המרכז הלאומי להשתלות. הגבר, שהכליה שלו לא התאימה לחברתו, תרם אותה לחולה בצ'כיה, בעוד קרובת משפחה של הנתרם בצ'כיה תרמה כליה לישראלית שנזקקה לתרומה.

הצלבה נוספת התבצעה בו זמנית בין אב שבתו הזדקקה לתרומת כליה, שהכליה שלו לא התאימה לבתו, ולכן נעשתה הצלבה מול משפחה נוספת מצ'כיה.

מנהלת המרכז הלאומי להשתלות, ד"ר תמר אשכנזי, עם אחת הצידניות למושתלים בפראג.  צילום: המרכז הלאומי להשתלות

כליות התורמים הישראלים הוסרו ב"הדסה" לפנות בוקר ובתום הניתוח יצאה מנהלת המרכז הלאומי להשתלות, ד"ר תמר אשכנזי, עם הצידניות ובהן הכליות לפראג. עם שובו של המטוס ארצה, הגיעו איתו שתי כליות שהונצלו מהתורמים הצ'כיים ומיד החלו ניתוחי ההשתלה ב"הדסה עין כרם".

הניתוחים נערכו בשני חדרי ניתוח במקביל על ידי  צוות יחידת ההשתלות בראשות ד"ר עבד חלאילה ובשיתוף עם ד"ר אשרף אימם, כירורג בכיר וצוותם, בתיאום עם המרכז הלאומי להשתלות ועם קיריל גרוזינסקי, מתאם ההשתלות ב"הדסה".

לקראת השעה 22:00 בלילה הסתיימו ההשתלות בישראל, והכליות הצ'כיות החלו לתפקד באופן מיידי בגוף המושתלים הישראלים שהתאוששו באופן מיטבי. במקביל, דווח גם מפראג כי הכליות הישראליות שהושתלו שם מתפקדות בהצלחה.

ד"ר עבד חלאילה, מנהל יחידת ההשתלות ב"הדסה", אמר כי מדובר בהליך מורכב הדורש תיאום מדויק בין כלל הגורמים. "התכנון המקדים הוא בעל חשיבות רבה, מאחר שהכל מתוזמן בהתאם להגעת הכליות ושינוען אל החולים. לכן, כל האופרציה שהוביל מרכז ההשתלות עם אנשינו ב'הדסה' היתה מדודה ומותאמת ללו"ז שנקבע".

המרכז הלאומי להשתלות, שהוביל את המבצע, מקיים שיתופי פעולה של הצלבות עם מדינות נוספות כמו אוסטריה, קפריסין והאמירויות.

ד"ר תמר אשכנזי, מנהלת המרכז הלאומי להשתלות: "את מפעל ההצלבות הבינלאומיות התחלנו בסוף שנת 2019 ועד היום בוצעו חמש החלפות עם צ'כיה, שתיים עם האמירויות, אחת עם וינה ואחת עם קפריסין כאשר השנייה צפויה להתרחש בקרוב ממש. "היתרון הגדול בהצלבות הבינלאומיות הוא היכולת למצוא התאמות גם לחולים עם נוגדנים, בשל השוני במוצא האתני בין תושבי המדינות, ולכן אנחנו מזמינים את כל הזוגות מבני המשפחה שלא נמצאה ביניהם התאמה להצטרף למאגר באמצעות בתי החולים".

ד"ר חלאילה סיכם: "מי שרואה על פני החולים את ההקלה ואת השמחה שלאחר הניתוח מבין כמה חשובה ומשמעותית התרומה וכמה חשוב הקשר שלנו לרופאים ברחבי העולם כדי להצליח להציל חיים".

נושאים קשורים:  הצלבת השתלות,  התשלת כליה,  ד"ר תמר אשכנזי,  בית החולים הדסה עין כרם,  ד"ר עבד חלאילה,  ד"ר אשרף אימם
תגובות
אנונימי/ת
03.06.2024, 22:41

שני רופאים מקצוענים ובנוסף גם מאוד נחמדים!