מחקרים

סודיום ביקרבונט לא משפיע לרעה על לחץ הדם של חולי CKD

חולים עם מחלת כליות כרונית אשר טופלו עם סודיום ביקרבונט לא הראו שינוי בערכי לחץ הדם הסיסטולי בעקבות ההתערבות. יתר על כן, קבוצת הטיפול עם סודיום ביקרבונט אף הראתה הפחתה בשימוש בתרופות להורדת לחץ דם

מחלת כליות, דיאליזה (צילום: אילוסטרציה)

חולי CKD נמצאים בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה קרדיווסקולריות, וחמצת (אצידוזיס) נמצאת בקורלציה חיובית עם התקדמות של ה-CKD ועם עלייה בלחץ הדם הסיסטולי. סודיום ביקרבונט מהווה טיפול יעיל בחמצת, אם כי הוא עלול גם להעלות את לחץ הדם הסיסטולי.

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה שממצאיה פורסמו בכתב העת 'Clinical Journal of the American Society of Nephrology', החוקרים סיכמו את הראיות בנוגע להערכת לחץ הדם הסיסטולי והשינויים בטיפולים התרופתיים להורדת לחץ הדם (אשר עשויים להצביע על שינוי בלחץ הדם הסיסטולי) כתגובה לטיפול עם סודיום ביקרבונט בחולי CKD.

לצורך כך, החוקרים ערכו חיפוש במסדי הנתונים Medical Literature Analysis and Retrieval System Online, Excerpta Medica database, Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature, Allied and Complementary Medicine Database, Cochrane Central Register of Controlled Trials, וב- World Health Organization (WHO) trials registry על מנת לאתר ניסויים מבוקרים עם הקצאה אקראית (randomized control trials) אשר כללו השוואה בין טיפול עם סודיום ביקרבונט לבין אינבו/טיפול רגיל בחולי CKD בשלבים G1–5 שאינם תלויים בדיאליזה. החוקרים השתמשו במטא-אנליזות של השפעות אקראיות על מנת להעריך את השינויים בלחץ הדם הסיסטולי ובתרופות לשינוי לחץ הדם לאחר התערבות עם סודיום ביקרבונט.

בקריטריוני ההכללה עמדו בסך הכל 14 ניסויים מבוקרים עם הקצאה אקראית (2,110 משתתפים, תקופת מעקב חציונית 27 [טווח בין-רבעוני 97] שבועות, גיל ממוצע 60 [סטיית תקן 10] שנים, לחץ דם סיסטולי ממוצע 136 [סטיית תקן 17] מילימטר כספית, eGFR ממוצע 38 [סטיית תקן 10] מיליליטר /דקה, ממוצע הביקרבונט בסרום 22 [סטיית תקן 4] מילימול/ליטר). מטה-אנליזה הדגימה כי הטיפול עם סודיום ביקרבונט לא השפיע על לחץ הדם הסיסטולי בקרב חולי CKD בשלבים G1-5. התוצאות נותרו עקביות גם בעת ריבוד לפי מינון הסודיום ביקרבונט שניתן או לפי משך ההתערבות.

באופן דומה, לא נמצאה עלייה מובהקת מבחינת השימוש בטיפולים ליתר לחץ דם או במשתנים בקרב חולים שטופלו עם סודיום ביקרבונט. יתר על כן, נצפתה ירידה גדולה יותר בשימוש בתרופות להורדת לחץ הדם בקרב החולים שטופלו עם סודיום ביקרבונט, בהשוואה לנבדקי הביקורת.

החוקרים מסכמים כי תוצאותיהם מצביעות, בוודאות בינונית, על כך שהוספת טיפול עם סודיום ביקרבונט אינה משפיעה לרעה על לחץ הדם הסיסטולי בקרב חולי CKD, וכי היא אינה משפיעה לרעה על הצורך בטיפול תרופתי להורדת לחץ הדם.

מקור:

Beynon-Cobb, Beverley1,2; Louca, Panayiotis2; Hoorn, Ewout J.3; Menni, Cristina2; Padmanabhan, Sandosh4. Effect of Sodium Bicarbonate on Systolic Blood Pressure in CKD: A Systematic Review and Meta-Analysis. Clinical Journal of the American Society of Nephrology 18(4):p 435-445, April 2023. | DOI: 10.2215/CJN.0000000000000119

נושאים קשורים:  מחקרים,  סודיום ביקרבונט,  מחלת כליות כרונית,  CKD,  חמצת,  יתר לחץ דם,  משתנים
תגובות