מחקרים

צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם תמותה גבוהה יותר בחולי CKD

בחולים עם מחלת כליות כרונית נמצא כי צריכה גבוהה יותר של מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם התקדמות מוקדמת יותר של המחלה, וכן עם סיכון מוגבר לתמותה

מקרר מזונות קפואים, מזון מעובד. אילוסטרציה

מזונות אולטרה מעובדים נצרכים באופן נרחב בארצות הברית, ונקשרים עם תחלואה קרדיווסקולרית (CVD), תמותה וירידה בתפקוד הכלייתי באוכלוסייה הכללית. במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת 'The National Kidney Foundation', החוקרים בדקו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד לבין התקדמות של מחלת כליות כרונית (CKD), שיעור התמותה מכל הסיבה והיארעות של CVD במבוגרים עם CKD.

לצורך כך, החוקרים ערכו מחקר עוקבה פרוספקטיבי במסגרתו משתתפי מחקר ה- Chronic Renal Insufficiency Cohortי(CRIC) מילאו שאלוני תזונה בבסיס המחקר. חשיפת המחקר הוגדרה כצריכה של מזון אולטרה-מעובד (מנות/יום), בסיווג לפי מערכת ה-NOVA. תוצאי המחקר הוגדרו כהתקדמות של ה-CKD [ירידה של למעלה מ-50% בשיעור הסינון הגלומרולרי המשוער (eGFR), או התחלה של טיפול חליפי לכליות], תמותה מכל סיבה ותחלואה קרדיווסקולרית (אוטם שריר הלב, אי ספיקת לב או שבץ). במסגרת האנליזה החוקרים השתמשו במודל הסיכון הפרופורציונלי של קוקס עם תקנון למשתנים דמוגרפיים, משתני אורח חיים, ומשתנים בריאותיים.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 7 שנים נצפו 1,047 אירועי התקדמות של ה-CKD. צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם סיכון גבוה יותר להתקדמות CKD (tertile 3 לעומת 1: יחס הסיכונים 1.22; רווח בר-סמך של 95% 1.04-1.42; P-trend=0.01). התפקוד הכלייתי בבסיס השפיע על הקשר, כך שצריכה גדולה יותר נקשרה עם סיכון גבוה יותר בקרב חולי CKD בדרגה 1 ו-2 (eGFR≥60 מיליליטר/דקה/1.73 מטר רבוע; tertile 3 לעומת 1: יחס הסיכונים 2.61, רווח בר-סמך של 95% 1.32-5.18), אך לא בחולים בדרגות 3a-5 (eGFR<60 מיליליטר/דקה/1.73 מטר רבוע; P-interaction=0.003).

בנוסף, עולה כי במהלך תקופת מעקב חציונית של 14 שנים נצפו 1,104 מקרי תמותה. צריכת מזון אולטרה מעובד נקשרה עם סיכון גבוה יותר לתמותה (tertile 3 לעומת 1: יחס הסיכונים 1.21, רווח בר-סמך של 95% 1.04-1.40; P-trend=0.004). מבחינת מגבלות המחקר, החוקרים מציינים כי נתוניהם מתבססים על תזונה בדיווח עצמי של המטופלים.

לסיכום, ממצאי המחקר מצביעים על כך שצריכת מזון אולטרה-מעובד עשויה להיות קשורה להתקדמות של CKD בשלבים המוקדמים יותר של המחלה. כמו כן, צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם סיכון גבוה יותר לתמותה מכל הסיבה במבוגרים עם CKD.

מקור:

Sullivan VK, Appel LJ, Anderson CAM, Kim H, Unruh ML, Lash JP, Trego M, Sondheimer J, Dobre M, Pradhan N, Rao PS, Chen J, He J, Rebholz CM; CRIC Study Investigators. Ultraprocessed Foods and Kidney Disease Progression, Mortality, and Cardiovascular Disease Risk in the CRIC Study. Am J Kidney Dis. 2023 Apr 5:S0272-6386(23)00585-1. doi: 10.1053/j.ajkd.2023.01.452. Epub ahead of print. PMID: 37028638.

נושאים קשורים:  מחקרים,  מזון מעובד,  תחלואה קרדיווסקולרית,  מחלת כליות כרונית,  תזונה
תגובות